De Conventie

Thema Mobiliteit

Froukje de Both en Horace Cohen binden de strijd aan in de drukke maandagochtendspits. Racemonster Froukje kiest voor de auto, Horace springt op de fiets om de bus naar het station te pakken. Eindbestemming is het Achmea Health Center in Rotterdam. Onderweg stellen ze aan medereizigers vragen over files, flexibele werktijden en het mobiliteitsprobleem. Wie is als eerste in Rotterdam om de uitkomsten te presenteren? Luister naar wat Froukje en Horace zeggen over mobiliteit in Nederland. Wil je zelf ook je mening geven, vul dan de maatschappij monitor in. De uitkomsten nemen we mee naar de Conventie van Achlum.

De groeiende mobiliteit van werkend Nederland zorgt voor grote problemen, zoals files en milieuvervuiling. Ook voor bedrijven heeft het gevolgen: een tekort aan parkeerplaatsen, slechte bereikbaarheid van bedrijfspanden en lange reistijden van werknemers.

De overheid stimuleert daarom bedrijven, via subsidies, om reizen van hun werknemers ‘slimmer' te organiseren. Organisaties die eerder ‘slimme maatregelen’ namen, boekten positieve resultaten (bron: Taskforce Mobiliteitsmanagement):

  • tot 50 procent minder filekilometers
  • tot 20 procent minder autokilometers en CO2-uitstoot
  • tot 20 procent afname van reiskosten
  • tot 30 procent afname van kantoorkosten
  • tot 8 procent toename van de productiviteit

Net als de overheid heeft ook Achmea ‘slim reizen’ en duurzame mobiliteit hoog in het vaandel staan; niet voor niets zijn thuiswerken en de NS Businesscard binnen Achmea al aardig ingeburgerd.

Slim reizen, slim werken

Centraal Beheer Achmea ondersteunt ook andere bedrijven en organisaties bij het ontwikkelen en uitvoeren van een ‘slim’ mobiliteitsbeleid. Slim reizen en slim werken hangen samen met de arbeidsvoorwaarden binnen een bedrijf: de reiskostenvergoeding, het autobeleid, de vaste of flexibele werktijden en de mogelijkheden tot thuiswerken. Voor veel werkgevers is dit complexe materie waarbij oplossingen niet altijd voor de hand liggen. Als specialist in arbeidsvoorwaarden en hoofdsponsor van de week van Het Nieuwe Werken heeft Centraal Beheer Achmea de nodige kennis van mobiliteitsvraagstukken. In samenwerking met ervaren en deskundige mobiliteitsadviseurs biedt het bedrijven inzichten om het reizen van hun medewerkers ‘slimmer’ te organiseren; ook ondersteunt het bedrijven bij de implementatie van de daaruit voortvloeiende maatregelen.
Zo draagt Centraal Beheer Achmea bij aan het terugdringen van files en milieuvervuiling.

Duurzame mobiliteit

Centraal Beheer Achmea werkt ook op andere manieren aan duurzame mobiliteit. Bijvoorbeeld via dochterbedrijf WagenPlan: de eerste leasemaatschappij in Nederland die CO2-neutraal rijdt. Daarnaast ondersteunt Centraal Beheer Achmea met e-Driver (www.e-driver.nl) werkgevers in hun streven naar duurzaamheid en meer veiligheid. Met e-Driver, een online leeromgeving, hebben werknemers direct toegang tot interactieve online trainingen, kennistesten, tools & gadgets en actuele informatie over veilig en zuinig rijden. De methodiek achter e-Driver is bewezen effectief: deelnemers aan het platform hebben minder schades en zij verbruiken minder brandstof. Daarmee ondersteunt e-Driver bedrijven om invulling te geven aan actuele MVO en milieudoelstellingen.

Mobiliteit in het nieuws

Contact

Hebt u vragen over de Conventie van Achlum?
Mail uw vraag naar Achmea200jaar@achmea.nl

U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?