De conventie

Het verhaal

historie van Achlum

Het verhaal van Achlum

Het is 1811. Te vaak raken hele gezinnen aan de bedelstaf als hun boerderij door hooibroei of onweer in brand is gevlogen. In het Friese dorpje Achlum ziet boekhouder Ulbe Piers Draisma in dat het zo niet langer kan. Hij sticht de Onderlinge Waarborgmaatschappij ‘Achlum’. Iedere maand leggen de leden, 39 boeren en notabelen, een paar stuivers in de gezamenlijke pot en staan zo garant voor elkaar. Zo begon 200 jaar geleden in Achlum verzekeren zoals Achmea het in 2010 nog altijd ziet: samen het risico dragen als een enkeling schade lijdt.

AchlumNederland is sinds de oprichting van Draisma’s waarborgmaatschappij sterk veranderd, maar voor Achmea vormt deze vorm van solidariteit nog altijd de belangrijkste kernwaarde. Ook al is dat in tijden van miljardenbezuinigingen en maatschappelijke onrust zeker niet vanzelfsprekend. In het jubileumjaar 2011 keert Achmea daarom terug naar de wortels van haar bedrijf met de Conventie van Achlum.

Links

Wil je meer weten over het dorp Achlum? Zie: www.achlum.info Geïnteresseerd in de geschiedenis van Friesland, en in het bijzonder Achlum? Ga dan naar de website van het Fries Historisch Letterkundig Centrum: www.tresoar.nl

Oprichter Achmea

Contact

Hebt u vragen over de Conventie van Achlum?
Mail uw vraag naar Achmea200jaar@achmea.nl

U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?