Nieuws

Conventie updates

van Achlum naar Achmea

Van Achlum naar Achmea, boek over de historische route naar een coöperatieve verzekeringsgroep

08.02.2011

Momenteel werkt Achmea aan de publicatie van Van Achlum naar Achmea, een publieksboek over de historie van Achmea met aandacht voor verbindingen tussen het verleden en de actualiteit. Het boek is in het bijzonder interessant voor beleidsmakers, opinieleiders en wetenschappers. De ontwikkeling van Achmea past in de context van twee eeuwen sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis in Nederland. Deze wisselwerking tussen verzekeraar en maatschappij maakt Van Achlum naar Achmea een uniek boek.

Coöperatie

In het Friese dorp Achlum slaat een kleine groep boeren en notabelen in 1811 de handen ineen om zich te verzekeren tegen de financiële risico’s van brand. Daarmee legden zij de grondslag van het bedrijf dat inmiddels Nederlands grootste verzekeringsmaatschappij is. In navolging van Achlum bloeien in de 19de eeuw meer onderlinge en coöperatieve verzekeraars op. Wat deze initiatieven bindt, is de wens om zelf verantwoordelijkheid te nemen en een financieel vangnet te vormen; zonder inmenging van de overheid en als tegenwicht van commerciële verzekeraars.

Achmea

Het boek ‘Van Achlum naar Achmea’ laat zien hoe zich uit dat veelkleurige landschap geleidelijk een aantal grotere verzekeraars op coöperatieve grondslag ontwikkelden, zoals Agis, Avéro, Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis. Deze komen uiteindelijk samen in Achmea: een coöperatief verzekeringsconcern, dat met een bijzondere bedrijfsfilosofie actief is op de Nederlandse en – als onderdeel van Eureko – de Europese markt.

Contact

Hebt u vragen over de Conventie van Achlum?
Mail uw vraag naar Achmea200jaar@achmea.nl

U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?