Nieuws

Nieuwsupdates

zorgbemiddelaar

Werkgevers en ZZP'ers moeten zelf zorg coördineren

11.10.2011

Werkgevers en ZZP’ers wachten bij ziekteverzuim vaak onnodig zorgcoördinatie af. Door zelf in actie te komen kunnen ze meestal sneller geholpen worden.

Veel mensen moeten nog kennis maken met het begrip ‘zorgbemiddeling’. “Dat betekent dat een doorverwijzing en het afstemmen van de zorg bij de verschillende hulpverleners door de verzekeraar gedaan kan worden. Ook het zoeken naar een ziekenhuis of behandelcentrum met een hele korte wachtlijst”, legt Paulien Bongers van TNO uit.

TNO doet samen met de Universiteit van Maastricht en Plexus onderzoek naar het falen van de gezondheidszorg in de zorgbehoefte van werkenden.’

21 procent van het verzuim is volgens dat onderzoek vermijdbaar. Het zou werkgevers zeker twee miljard euro verzuimkosten schelen als efficiency verbeterd wordt in de zorg. Verwijzingen naar de juiste zorgverlener duurt vaak te lang, er wordt niet goed samengewerkt door de verschillende zorginstellingen en mensen moeten vaak onnodig wachten. “Ze moeten niet bij een ziekenhuis in de buurt terecht komen, maar bij een ziekenhuis waar ze zorg het snelste kunnen leveren”, aldus Bongers.

De oplossing volgens TNO: huisartsen en werkgevers moeten mensen beter informeren over de mogelijkheden. Zorginstellingen moeten beter coördineren en tot slot zou de overheid ervoor moeten zorgen dat ministeries beter gaan samenwerken.

Zilveren Kruis Achmea

Achmea, die met 9 zorgverzekeraars, bijna 30 procent van de Nederlandse zorgverzekerden beslaat, heeft met Zilveren Kruis Achmea de meeste collectieve contracten met werkgevers en een speciale afdeling zorgbemiddeling. Hier bellen tientallen medewerkers reguliere en particuliere zorgverleners af voor snelle en goede zorg. Het overgrote deel betreft ziekenhuisbehandelingen. In 2010 heeft Achmea ruim 37.000 aanvragen behandeld en daarmee 285.000 wachtdagen bespaard. Ofwel: 65,5 miljoen euro verzuimkosten (uitgaande van gemiddeld 230 euro per verzuimdag).

Bekijk de video bij dit artikel

Contact

Hebt u vragen over de Conventie van Achlum?
Mail uw vraag naar Achmea200jaar@achmea.nl

U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?